Fietsend door Brabant in de Tweede Wereldoorlog

In juli en augustus 2020 fiets ik 1.000 kilometer door mijn provincie Noord-Brabant. We zouden naar Zuid-Frankrijk gaan, maar dat liep even wat anders in dit bijzondere jaar. Ik fiets routes die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Een groot deel ervan staat in het teken van de bevrijding, maar ik kom ook langs plekken die op een andere manier met 1940-1945 te maken hebben: denk aan de inval, de bezetting, het verzet en de vervolging. Veel van de routes zijn door anderen gemaakt; een deel heb ik zelf samengesteld op basis van onderzoek.

De Tweede Wereldoorlog fascineert velen, mij ook. Ik was in Normandië met vrienden en ga eind augustus opnieuw; daarnaast bezocht ik talloze musea, monumenten en militaire begraafplaatsen in binnen- en buitenland. Hoogtepunt: het fantastische, nationale WWII-museum in New Orleans. Leuk was ook de bustour met een deskundige, waarmee we het pad van de Easy Company volgden (506th Parachute Infantry Regiment, bekend van Band of Brothers) door onder meer Nuenen, Tongelre, Geldrop en de Betuwe.

Zelf woonachtig in Helmond; geen (fiets)pad in de regio is mij onbekend! Ik doe het allemaal met een mountainbike omdat ik het heerlijk vind om af en toe even dwars door de bossen te crossen. Hoewel ik deze zomer dus in heel Brabant kom, zal mijn focus liggen op Zuidoost-Brabant: de Peel en in mindere mate de Meierij en de Kempen. Ben je geïnteresseerd in Operatie Market Garden, dan zit je dus precies goed.

Ik zal de routes de komende weken één voor één hier behandelen, op mijn blog die daarmee na vijf jaar weer eens wordt benut. In tekst en beeld inspiratie voor lezers; ga zelf ook op pad. Wordt vervolgd!

Foto: een deel van de bestaande routes.

Comments

 1. PJA Snijders zegt

  Hoi Perry

  Zoals je weet staan culturele instellingen dit jaar voor de zeer moeilijke taak om nog iets te redden van hun normale bezoekersaantallen. Dat geldt ook voor Museum Klok & Peel Asten, de instelling die met een minimum aan middelen vorig jaar het Death Valley De Peel-project van de grond heeft getild, inclusief intussen 400 km DVDP-fietsroutes die 11 Peelgemeenten aandoen.

  Mijn vraag: zou jij ervoor voelen om de komende maanden jouw ‘Fietsen door het Brabant van WOII’- tocht (tenminste deels) te maken in een gesponsord wielershirt met Death Valley De Peel/Museum Klok & Peel-opdruk? Mocht je daar oren naar hebben, laat het a.u.b. snel weten, zodat wij onze vormgever c.q. drukker aan het werk kunnen zetten.
  Verdere sponsoring zit er helaas niet in, daarvoor heeft ons museum te weinig vlees op de botten, maar misschien is er wel iets mogelijk in de vorm van een zekere samenwerking, bijvoorbeeld door jouw blog via onze Death Valley Site door te linken of er aandacht voor te vragen via onze social media-kanalen.
  Nog een andere vraag: je schrijft dat je in Vlierden aftrapt. Heb je daar iets speciaals voor op het oog dat wij ook zouden kunnen melden?
  Vriendelijke groet
  namens Museum Klok & Peel,
  vrijwilliger Piet Snijders

Trackbacks

 1. […] Het is 29 juni en ik zei het vanmorgen nog tegen mijn oudste zoon: over twee nachtjes begint de nieuwe maand, een echte zomermaand. Juli is in aantocht en daarmee mijn fietsproject. Duizend kilometer op de mountainbike door de provincie, op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog. Zie ook mijn eerdere blog. […]

Speak Your Mind

*