John F. Kennedy met naakte dames op een boot

Op 27 december 2009 was John F. Kennedy weer eens een dag wereldnieuws. De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.com kwam met een nooit eerder gepubliceerde foto, genomen midden jaren ’50. Op de foto lag een jonge man te genieten op het dek van een boot met om hem heen ronddartelende, naakte dames. Vier in getal: zonnebadend, springend van het jacht. De foto had, aldus TMZ, de wereldgeschiedenis kunnen veranderen als hij was gepubliceerd vóór november 1960. De man op het schip bleek namelijk niemand minder te zijn dan John F. Kennedy. Opgetrommelde deskundigen verklaarden dat de foto authentiek was, niet gemanipuleerd. Het fotopapier leek inderdaad vijftig jaar oud. Daarnaast verklaarden alle experts die de foto onderzochten, dat het inderdaad om JFK ging.

John F. Kennedy dobberend op de Middellandse Zee

JFK naakt op een bootOp het zonnige moment van de foto zou de toenmalige senator op vakantie zijn geweest met zijn jongere broer Ted en bevriend senator George Smathers. Bekend is dat het drietal inderdaad twee weken op de Middellandse Zee dobberde, in augustus 1956. Kennedy’s vrouw Jackie zat in die periode hoogzwanger thuis. Toen dochter Arabella op 23 augustus dood werd geboren, maakte John F. Kennedy weinig aanstalten om zijn vrouw bij te staan. Pas na een paar dagen reisde hij terug naar Amerika. Zijn vader had hem dringend daartoe verzocht: senior besefte dat een onverschillige houding op zo’n belangrijk moment, hem in de toekomst mogelijk een presidentschap kon kosten.

John F. Kennedy op een bootDe omstreden foto zou jarenlang in het bezit zijn geweest van een autodealer. Na diens dood, rond de millenniumwisseling, erfden zijn kinderen de historische opname. En nu vonden zij het tijd om hem in de openbaarheid te brengen. De pers smulde: het nieuws werd overgenomen door media over de hele wereld. Hier het bericht van TMZ.com.

Wat als deze foto voor 8 november 1960 zou zijn gepubliceerd? Zou het preutse Amerika een president hebben gekozen die het kennelijk niet zo nauw nam met de huwelijkse geloften? Natuurlijk niet. Men had ongetwijfeld voor tegenstander Richard Nixon gekozen. En deze tegenpool van John F.Kennedy had op cruciale momenten hele andere beslissingen genomen, daar was iedereen het wel over eens. De wereld had er heel anders uit gezien.

Hoax

Playboy MagazineLater die dag, in december 2009, bleek het toch allemaal te gaan om pure misleiding. Playboy Magazine bleek de foto in 1967 te hebben gepubliceerd bij een artikel over spannende feestjes op zee. Het fotobijschrift: “Terwijl Andy lekker op het dek aan het zonnen is, duikt Elaine naakt het water in en laat Roxanna uitdagend haar lichaam zien op de ladder.” Bepaald geen nieuwswaardige foto; laat staan een foto die de wereldgeschiedenis zou kunnen veranderen.

FBI: “Kennedy and several girls in the nude”

Maar toch… Er bestaat een memo van de FBI, geschreven door topfunctionaris Cartha ‘Deke’ Deloach op 19 april 1960, waarin melding wordt gemaakt van een foto van een jacht met daarop naakte mannen en vrouwen, waaronder John F. Kennedy. Het complete document vind je hieronder. Waar is die foto gebleven? De populaire president heeft nooit bekend gestaan om zijn monogame principes. De publicatie van die echte foto zou eindelijk veel van de geruchten bevestigen… John F. Kennedy; als geen andere Amerikaanse president blijft hij boeien, ook 51 jaar na zijn dood.

bootfbi

Speak Your Mind

*