- RUÏNE VAN TEYLINGEN -

 

 

De Ruïne van Teylingen is een ronde waterburcht die rond 1200 is gebouwd, gelegen tussen Voorhout en Sassenheim.

 
   

 

   
Zoals op de twee buitenste afbeeldingen hierboven te zien is, heeft de ruïne een rol gespeeld in de serie 'De Verdwenen Kroon' van Bassie en Adriaan, gemaakt in 1988. Het was in dit spannende avontuur
de schuilplaats van de drie boeven. Op 26-10-2005 werd het tijd voor een nadere inspectie van deze ruîne.
Hieronder het beeldmateriaal.
         
   
Ik in de geheime gang die destijds liep naar de boevenschuilplaats.   Het deel van de binnenplaats met de ingang naar de geheime gang.   Uitkijkend over de binnenplaats.
         
   
Zo heeft het er ooit uitgezien in de gloriedagen te Teylingen.  

De binnenplaats, waar ooit door B&A gejaagd werd op de boeven.

  Perry op boevenjacht. Weinig resultaten geboekt.
         
   
De ingang vanaf de hoogste nog begaanbare toren.   Hier doe ik Adriaan na op de hoogste toren van de ruïne.   Ik bij de ingang van waar vroeger het woonhuis was.
         
   
De ruïne zoals mensen het zien vanaf de straat.   De ingang van de ruïne.   Hier voer het pontje van het vasteland naar de ruîne.
         
Het was een leerzaam uurtje daar bij de ruïne. Bepaalde zaken waren anders dan verwacht, omdat Adriaan destijds door montagewerk dingen anders kon laten overkomen dan ze in werkelijkheid zijn. De geheime gang bevindt zich namelijk op een ander gedeelte van de ruïne, dan de ingang van die gang. En als de helden met grote vaart wegvaren van de ruïne, zien we een grote open plas. In werkelijkheid ligt er alleen maar een grachtje om de ruïne. Het zal wel een paar maanden duren om over de schok van onze bevindingen te komen.

Terug naar TJAP