De gruwelijke moord op Mary Sherman

Vandaag 50 jaar geleden vond de geruchtmakende, gruwelijke moord op Mary Sherman plaats. Een misdaad die vrij onbekend is – u had vast nog nooit van het slachtoffer gehoord. Sherman werd op 21 juli 1964 op vreselijke wijze teruggevonden in haar appartement op 3101 St. Charles Avenue, in New Orleans. Het drama is nooit opgelost, maar er zijn onderzoekers die denken dat ze niet ver van de waarheid zijn. En de moord op John F. Kennedy heeft er volgens hen alles mee te maken. Onzin van enge complotdenkers? Nee: ook gerenommeerde historici nemen de theorie heel serieus.

Mary’s carrière
Mary ShermanMary Stults Sherman werd geboren in Evanston, Illinois, in 1913. Ze behaalde een Master of Arts en voegde daar in 1943 een medische graad aan toe op de Universiteit van Chicago. Sherman ontwikkelde zich tot een vooraanstaand orthopedisch chirurg en expert in het onderzoek naar kanker. In 1952 verhuisde ze naar New Orleans, waar ze directeur werd van een pathologisch laboratorium van The Ochsner Clinic Medical Foundation, een organisatie van de beroemde chirurg Alton Ochsner. Sherman zat bepaald niet stil: ze doceerde ook op de Tulane Medical School en werkte als chirurg in het Charity Hospital in New Orleans. Tijd voor de liefde had ze ogenschijnlijk niet; ze woonde alleen in haar appartement, in een wooncomplex aan de prachtige St. Charles Avenue. Ik bezocht de locatie in 2009; zie grote foto boven dit artikel.

Angstaanjagend autopsierapport
Mary Sherman appartementOp 21 juli 1964 eindigde haar leven. Nog voor zonsopgang, iets na 4 uur, werd Sherman dood aangetroffen in appartement J, aan de achterzijde van het wooncomplex. Het politierapport classificeerde de dood als een moord en het autopsierapport van Monroe S. Samuels wond er geen doekjes om. Haar rechterarm en ribbenkast waren compleet weggebrand en het lichaam was onder meer gestoken in het hart, de lever, een arm, been en buik. De wond bij het hart bloedde maar die bij de lever niet; Sherman was kennelijk al dood toen die laatste werd toegebracht. Onderzoekers stelden vast dat er naast het appartement een andere plaats delict moest zijn; er waren de nodige aanwijzingen die erop wezen dat Sherman na de slachtpartij door haar aanvaller(s) naar het appartement was gebracht.  Een arm ontbrak – maar dat gegeven hield de politie nog even voor zichzelf. Je vindt zes gruwelijke foto’s hier.

Onderzoek van Edward Haslam
Infectious Disease Laboratory, een gebouw van de Public Health Service HospitalDe moord is nooit opgelost en raakte langzaam in vergetelheid. Tot 1995. Historicus Edward Haslam publiceerde Mary, Ferrie en de Monkey Virus: het verhaal over een geheim medisch laboratorium. De auteur claimt in zijn werk dat Sherman betrokken was bij een geheime onderzoek naar kanker; men was bezig met de ontwikkeling van een nieuw, revolutionair vaccin. Deze werkzaamheden omvatten het gebruik van een lineaire deeltjesversneller, een enorme machine in het Infectious Disease Laboratory, een gebouw van de Public Health Service Hospital in New Orleans. Ik bezocht de plaats in 2009, zie de foto’s rechts. Volgens Haslam kende het project een tweede laboratorium op een andere plek in de stad, geleid door David Ferrie, een vriend van Sherman. Deze was gevestigd in de Louisiana Avenue Parkway. Edward Haslam schrijft dat Sherman een vreselijk ongeluk zou hebben gehad tijdens het gebruik van de lineaire deeltjesversneller; dit verklaart waarom haar lichaam zo was verbrand. In een poging om het kostbare laboratoriumonderzoek geheim te houden, werd Sherman vervolgens op meerdere plekken in haar lichaam gestoken en naar haar appartement gebracht, om het op een roofmoord te laten lijken.

Een nog levende getuige
Foto's uit politiedossier Mary ShermanHaslam komt in zijn boek met een plausibel verhaal vol relevant bewijsmateriaal. Het enige dat hij niet had, was een levende getuige. Een paar jaar na de publicatie van zijn boek kreeg hij die op een presenteerblaadje. Een zekere Judyth Vary Baker trad in de publiciteit met haar verhaal. Ze verklaarde een geheime relatie te hebben gehad met Lee Harvey Oswald – de vermeende moordenaar van president John F. Kennedy. Het tweetal werkte daarnaast volgens haar ook stiekem samen, in het geheime laboratorium van Sherman. De twee stonden op de loonlijst bij de Reily Coffee Company. Dat staat vast, naast het feit dat Baker als jonge student inderdaad gemoeid was met onderzoek naar de oorzaak van kanker; en het feit dat David Ferrie Oswald gekend heeft. Haslam heeft Vary Baker diverse keren gesproken en verklaard dat haar verhaal wel degelijk op waarheid berust. Volgens Baker was de Reily Coffee Company alleen maar een dekmantel voor hun werkelijke job in het geheime laboratorium. En daar hield men zich niet louter bezig met een nieuw vaccin, maar er werd ook gewerkt aan een virus om Castro het zwijgen op te leggen. Het laboratorium zou door de CIA gesponsord zijn. Vaststaat dat de CIA in die tijd inderdaad bezig was met plannen om Castro te vermoorden.

Dr. Mary’s Monkey
Artikelen over de moord in de krantHaar boek Me & Lee wordt door veel mensen belachelijk gemaakt, maar het verhaal van Baker past naadloos in de theorie van de gerenommeerde historicus Edward Haslam. Het zou de theorie over de moord op Mary Sherman valideren. Haslam vond de nieuwe onthullingen zo bijzonder en betrouwbaar, dat hij in 2007 Dr. Mary’s Monkey uitbracht; een bijgewerkte versie van zijn eerste boek, met veel informatie over de moord op Mary Sherman en de relatie die deze moord zou kunnen hebben met de moord op de president, een half jaar eerder. Monkey? Ja – het laboratorium deed proeven op apen, en in een enkel geval trouwens ook op gedetineerden. Het boek staat natuurlijk in mijn boekenkast, en ik raad het iedereen aan. Hier te bestellen; er is onlangs weer een nieuwe editie uitgebracht, hardcover, met onder meer nieuw fotomateriaal en nieuwe getuigen.

Op de dag van de vreselijke moord op Sherman, startte de overheidscommissie die de moord op Kennedy onderzocht, met de verhoren in New Orleans. Moest haar het zwijgen op worden gelegd? Was haar pech in het laboratorium geen ongeluk, maar een doelbewuste daad? Die vragen blijven voorlopig onbeantwoord.

Speak Your Mind

*