Naar de vrouw van Kennedy’s moordenaar

“Get out of my property”, siste de 75-jarige Kenneth Porter met ingehouden woede. Hij was duidelijk niet gecharmeerd van het onaangekondigde bezoek uit Nederland. De man die in 1965 trouwde met Marina Oswald Porter, de Russische vrouw die eerder gehuwd was met de vermeende moordenaar van president John F. Kennedy, werd bijgestaan door een luid blaffende, middelgrote hond. “Van mijn terrein af, heb je het waarschuwingsbord niet gezien aan het begin van de oprit?” Er zat niets anders op. Een gesprekje zat er niet in, laat staan een kort, uniek interview en een mooie foto met zijn beroemde vrouw. “Nee, je hoeft het ook niet via de telefoon te proberen. Opgerot, nu!”

Rockwall, Texas
Tuin Marina OswaldNa een lange zoektocht op het internet was ik enkele jaren geleden achter het adres gekomen: een vrijstaande woning op een groot erf vlakbij Rockwall, een voorstad van Dallas, Texas. Vanzelfsprekend had ik schriftelijke interviewverzoeken ingediend, maar een antwoord bleef helaas uit. Jammer, want ik had haar graag geïnterviewd voor mijn tweede boek over de moord op Kennedy. Tsja – als je dan in de buurt bent, laat je je niet tegenhouden door een bordje bij de oprit. Maar de boodschap was duidelijk: hier viel weinig te halen. De 72-jarige Marina loog blijkbaar niet, toen ze in mei 2013 aan een veilinghuis schreef dat ze niks meer met het verleden te maken wilde hebben. Niet voor niets zat de trouwring van haar eerste huwelijk in dezelfde envelop – het enige dat ze nog bezat uit dat deel van haar leven. De gouden ring, die in oktober 2013 onder de hamer ging voor maar liefst 108.000 dollar, werd om Marina’s vinger geschoven op 30 april 1961. Marina Oswald brievenbusIets meer dan tweeënhalf jaar later werd echtgenoot Lee Harvey Oswald gearresteerd voor de moord op de populaire president.

Leven met Kenneth Porter
Marina Oswald (1942) trad in de decennia na de moord op Kennedy, in november 1963, nog eens in de zoveel tijd op in de Amerikaanse media. Inmiddels leeft ze een teruggetrokken leven in Texas. Dankzij de stroom aan financiële giften die ze destijds van het Amerikaanse volk kreeg en die uitgroeide tot meer dan een kwart miljoen dollar, kon ze de bungalow in Rockwall kopen. Net als nieuwe meubelen, een auto, een boot: Marina’s leven veranderde 360 graden nadat Oswald uit haar leven verdween. Na haar huwelijk met timmerman Kenneth Porter kreeg ze een zoon, Mark. Haar derde kind, na de twee dochters ze met Lee Harvey Oswald kreeg. Hoewel er al in 1974 een einde kwam aan het huwelijk, leven Marina en Kenneth tot op de dag van vandaag samen. De naam Porter is Marina altijd blijven gebruiken.

“Oswald is onschuldig”
Marina Oswald, jonge jarenMarina is inmiddels de zeventig gepasseerd. Ze werkte jarenlang in de legerdumpwinkel van haar vriendin, Linda Wilson. De kettingrokende en verder uiterst sober levende geboren Russin, die officieel Amerikaanse werd in 1991, gelooft inmiddels allang niet meer in Oswalds schuld – al heeft ze die opvatting door de jaren heen vaak gewijzigd. Woedend is ze wel, op de man die haar in 1963 achterliet in een onmogelijke situatie. Tegenover de Warren Commissie (de overheidscommissie die de moord op Kennedy onderzocht) vertelde ze er niet aan te twijfelen dat haar voormalige echtgenoot schuldig was aan de moord op JFK. “Ze vertelden me lang niet alles”, verklaarde Marina later. “Ik kreeg alleen datgene te horen dat Oswald in een kwaad daglicht zette. Ik was erg vermoeid, onder andere doordat ik rondliep met een baby van slechts enkele weken oud. Daarnaast werd ik geïndoctrineerd: er werd gedreigd dat ik mee moest werken, wilde ik als Russin in de Verenigde Staten blijven.” Marina Oswald en haar partner Kenneth Porter, in 1968 en 2013In die tijd, begin 1964, liet Marina ook meerdere malen in de pers weten dat ze zich ontzettend schaamde voor wat haar man had aangericht. En zelfs in 1980, zeventien jaar na de moord, verklaarde ze dat Oswald schuldig was. Maar, zo vertelde ze, hij had het niet alleen gedaan.

Een briljant complot
Marina uitte voor het eerst publiekelijk haar twijfels in 1988, 25 jaar na de moord. “Het was een gecompliceerd complot, briljant uitgevoerd. Zouden er weldenkende mensen zijn die geloven dat deze moord is gepleegd door één man? Oswald verklaarde na de moord een zondebok te zijn. Met alles wat aan het licht gekomen is, ben ik steeds meer geneigd te geloven dat hij de waarheid sprak. Tegenover de Warren Commissie was ik als een puppy. Marina Oswald in 2013Slechts 23 jaar, onvolwassen. Ik denk er nu anders over. De halve waarheid is pas aan het licht gekomen en dit mooie land verdient de hele waarheid.” Enkele jaren later, in 1992, voegde ze toe dat “Oswald simpelweg niet heeft geschoten. Ik geloof in een samenzwering, perfect georganiseerd en later in de doofpot verdwenen.” Op 22 november 1996 deelde ze haar mening zelfs op de bank bij Oprah Winfrey. “Maar”, verklaarde ze in die tijd ook aan auteur Norman Mailer, “Ik wil het Amerikaanse volk niet overtuigen. Dat is helemaal niet mijn intentie. Als ik het voor mezelf maar helder heb.”

Optreden in de media doet ze sindsdien niet meer. In de herfst van haar leven laat ze zich niet of nauwelijks meer in de openbaarheid zien. Zelfs niet voor bezoek uit Nederland.

Speak Your Mind

*