Onderdompelen in Amerikaanse sportgekte

Een verplicht nummer als in je Amerika bent: bezoek een sportwedstrijd! Ook als je geen liefhebber bent; dit is een ongekende belevenis. Dompel je onder in de Amerikaanse gekte bij honkbal, basketbal, American footbal of ijshockey. Hieronder foto’s die ik maakte van de drie meest gedenkwaardige sportevenementen die ik bijwoonde in de Verenigde Staten, in 2013, 2009 en 2005. Stuk voor stuk prachtige herinneringen.

Fenway Park, Boston
In 2013 bezocht ik het beroemde Fenway Park in Boston, het oudste stadion van de Major League Baseball dat nog steeds in gebruik is, opgeleverd vijf dagen na het zinken van de Titanic. Het prachtige, sfeervolle Fenway is de thuishaven van de Boston Red Sox. We kwamen toevallig aan kaartjes voor de wedstrijd tegen Chicago White Sox, via erg aardig mensen uit Pittsburgh, Pennsylvania. Eeuwig dank – we hadden een prachtige avond! Een honkbalwedstrijd duurt lang, maar de tijd vliegt voorbij. Het is niet gebruikelijk dat je die drie uren op je plek blijft zitten; in Fenway lopen de mensen vooral ook veel rond, waarbij ze steeds even gaan zitten waar er toevallig plek is op de tribune.

Het nummer Sweet Caroline is al jaren met de honkbalclub verbonden, maar vooral sinds april 2013 bezorgt de hit van Neil Diamond kippenvel op de tribunes. De bomaanslag tijdens de Boston Marathon verbroederde de sportwereld; alle clubs in de Major League speelden in het midden van de achtste inning Sweet Caroline, zelfs de aartsvijand New York Yankees. Solidariteit kwam zelfs vanuit Hamburg en Stockholm, waar hetzelfde werd gedaan voorafgaand aan marathonwedstrijden. Ik maakte in Boston opnames van het zingende publiek; bekijk het korte filmpje hier.

Boston Red Sox 1Boston Red Sox 2

Boston Red Sox 3Boston Red Sox 4Boston Red Sox 5

Boston Red Sox 6Boston Red Sox 7

 

 

 

 

 

Busch Stadium, St. Louis
Het Busch Stadion in St. Louis, Missouri, is gerealiseerd in 2006. Het stadion is vernoemd naar Gussie Busch, voormalig eigenaar van de thuisploeg St. Louis Cardinals en voormalig president van de enorme bierbrouwerij Anheuser-Busch (Budweiser!). De St. Louis Cardinals hoort bij één van de betere honkbalploegen in het land; in 2013 verloor het nog de finale van de World Series tegen de Red Sox uit Boston. In de maand waarin ik in St. Louis was, juli 2009, stond er een enorm event gepland in het Busch Stadium: de jaarlijkse Major League Baseball All-Star Game, een honkbalwedstrijd tussen de beste spelers van de National League en de American League. De hele stad leefde toe naar dit evenement. Ik was een paar dagen eerder in het stadion, bij de wedstrijd tegen de San Francisco Giants. Hieronder beelden van die avond, en een mooie luchtfoto vanuit de beroemde Gateway Arch.

St Louis Cardinals 5St Louis Cardinals 1St Louis Cardinals 4

St Louis Cardinals 3St Louis Cardinals 2

Madison Square Garden, New York City
Iedereen kent Madison Square Garden, midden op Manhattan, aan 7th Avenue. In deze sport- en muziektempel woonde ik op 7 mei 2005 de wedstrijd New York Liberty-Seattle Storm bij; twee vrouwenelftallen die het in een oefenwedstrijd tegen elkaar opnamen ter voorbereiding op de nieuwe basketbalcompetitie. Alweer een tijdje geleden, maar het was mijn eerste sportervaring in Amerika en dus staat deze me nog goed bij. Ik herinner me de emotie op de gezichten bij het volkslied, en het enthousiasme van het publiek tijdens de wedstrijd. Ook herinner ik me sterspeler Becky Hammon en mijn verwondering over de vreemde activiteiten die op het veld werden gespeeld tijdens de pauzes, ter vermaak van het publiek. Een voorbeeld: wie brengt het eerst een stapel pizzadozen naar de overkant? Hieronder wat foto’s van deze middag – en links de kleedkamer, die ik een dag eerder bezocht tijdens een rondleiding door het prachtige Madison Square Garden.

New York Liberty 5New York Liberty 1New York Liberty 2

New York Liberty 3New York Liberty 4

Speak Your Mind

*