Oostkust Amerika Hoogtepunten: de Top 40

Meningen verschillen, maar als je het mij vraagt is de Amerikaanse Oostkust vele malen interessanter dan de Westkust. Als je net als ik een fan bent van geschiedenis, zul je het met me eens zijn. Maar de Oostkust heeft zoveel meer dan alleen maar historie! Wij vroegen op Facebook om tips, en kregen erg veel reacties. Die koppelden we aan enkele plekken waarvan wij vonden dat ze ook niet mogen ontbreken, en zie hier: de Oostkust Amerika Top 40! Dank aan iedereen voor de bijdragen! En heb jij een aanvulling? Let us know!

Oostkust Amerika: de Top 40

Gesorteerd van Noord naar Zuid

 1. Acadia National Park

  Een tip van Merel Ellis. Minder bekend dan parken als de Grand Canyon en Yellowstone, maar absoluut een bezoek waard. Acadia barst van de natuur en ook voor de strandliefhebber is er genoeg te genieten in het park, dat aan de kust van de staat Maine ligt. Makkelijk te doorkruisen met de auto. In het aangrenzende plaatsje Bar Harbor zijn genoeg hotels en motels. Vanuit Bar Harbor vertrekken dagelijks meerdere boten om te gaan whale watchen. Erg leuk, ook omdat je langs prachtige plekken vaart, op weg naar de Gulf of Maine. We schreven er eerder over, lees ons artikel hier.

 2. The Von Trapp Family Lodge

  Von Trapp Family Lodge, Oostkust AmerikaEen tip van Merel Ellis en Gonneke Karel! Iedereen kent de familie Von Trapp uit de musical The Sound Of Music. Het gezin kwam in 1942, tijdens een vakantie na een tournee, in Stowe (Vermont) terecht en begon er een hotel, de Trapp Family Lodge. Dat is nog steeds in bedrijf. Er is veel te doen, waaronder een History Tour. Kijk op de website van deze bijzondere locatie.

 3. Ben and Jerry’s Icecream Factory

  Heerlijk ijs, en in Waterbury (Vermont) kun je gaan zien hoe dit prachtige product tot stand komt! Een tip van Merel Ellis: “Dit is echt leuk. Je kunt er een rondleiding doen en als je mazzel hebt draait de fabriek. Aan het einde van de tour krijg je uiteraard een beker ijs.” Meer informatie op de website van Ben & Jerry’s.

 4. White Mountain National Forest

  Eén van de mooiste echte wildernisgebieden aan de Oostkust is het White Mountains National Forest. Dit natuurgebied ligt op slechts twee uur rijden ten noorden van Boston, in de staat New Hampshire. Het White Mountains National Forest heeft een oppervlakte ter grootte van de provincie Noord-Holland. Een tip van Merel Ellis, Gonneke Karel en Albert Hadderingh. Neem een kijkje op de officiële website!

 5. Portland, Maine

  Een tip van Merel Ellis. Portland is voor toeristen een aantrekkelijke stad vanwege het levendige centrum en het historische havengebied aan de Fore-rivier. Portland is een oude stad, aan de kust van Maine. Het is ook een elegante stad vol met galerieën, boetiekjes, winkels en restaurants. Ook de vuurtoren van Portland Head in het nabijgelegen Cape Elizabeth, trekt veel bezoekers. Bezoek de toeristenwebsite!

 6. Niagara Falls

  Niagara FallsEen tip van Maureen Weijburg – Hanegraaf en Merel Ellis. Het is een flink stuk rijden, maar dan heb je ook wat. De prachtige Niagara Falls overdonderen bezoekers bijna letterlijk. Eén fall ligt in Amerika, de ander op Canadees grondgebied. Boek een ticket voor de ‘Maid of the Mist’. Deze boot vaart je langs de falls. Je krijgt een poncho om je kleding enigszins droog te houden. In de buurt van de Canadese fall, als de boot draait om terug te varen, kun je elkaar niet verstaan als je vlak naast elkaar staat. Een prachtige ervaring. Bekijk deze website.

 7. Watkins Glen State Park en de Finger Lakes

  In de Finger Lakes Area, in de staat New York, liggen diverse staatsparken. De bekendste daarvan is Watkins Glen State Park. Het park ligt in een 60 meter diepe kloof, die tijdens de ijstijd door een gletsjer in de rotsen is uitgeslepen. Er zijn hier veel prachtige watervallen met mooie wandelroutes. Een tip van Tim Wietsma. Bezoek de website.

 8. Salem, Massachusetts

  Een tip van Mirjam Beems en Gonneke Karel. Salem is vooral bekend door de heksenprocessen van Salem van 1692, die de stad gebruikt om toeristen te lokken. Salem was ook altijd een belangrijke havenstad voor de handel met het Verre Oosten. Deze handel maakte Salem een rijke stad in de 18e en 19e eeuw, wat nog steeds te zien is aan de vele oude huizen. Salem kent enkele leuke bezienswaardigheden. Bezoek deze website.

 9. Freedom Trail in Boston

  Freedom Trail BostonEen tip van Bart van den Broek. We liepen de tocht zelf ook: een aanrader! De Freedom Trail is een historische wandelroute door de straten van Boston, Massachusetts. De route volgen is zeer eenvoudig: hij is aangegeven door een rode bakstenen lijn op de trottoirs. De Freedom Trail is zo’n 4 km lang en loopt langs alle plekken die belangrijk waren in de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, toen Boston het centrum was van revolutionaire activiteiten. Je kunt de route lopen met gidsen die zich voordoen als sleutelfiguren van de Amerikaanse Revolutie. Bezoek de website.

 10. Fenway Park, Boston 

  Een tip van Rian van der Schoot – Dingemans. Zelf zijn we hier ook een aantal maal geweest – wat een beleving! Lees er alles over in dit artikel. Het prachtige, sfeervolle Fenway is de thuishaven van de Boston Red Sox. Het nummer Sweet Caroline is al jaren met de honkbalclub verbonden – als het hele stadion meezingt, krijg je ongetwijfeld kippenvel.

 11. Whale watching in Provincetown

  Spanning, avontuur, sensatie. Walvissen spotten kan op meerdere plekken; een goede plek aan de Oostkust is Provincetown, Massachusetts. Duizenden woorden kunnen de beleving zelf nooit overtreffen, dus laten we het ook maar niet proberen. Google eens, een goede website is onder meer deze. Een tip van Gonneke Karel en Marloes Nelemans.

 12. Plimoth Plantation

  Een tip van Mirjam Beems en Gonneke Karel. Plimoth Plantation is een openluchtmuseum in Massachusetts. Het museum geeft een indruk van het leven in de Plimoth Colony, zoals die in de 17e eeuw door de Pilgrim Fathers gesticht werd. Je bezoekt een ouderwets Engels dorp met indianenhutjes. In de buurt van het museum ligt ook een replica van de Mayflower, het schip waarmee de Engelsen aan land kwamen – niet vergeten ook dit schip te bewonderen! Bezoek de website.

 13. Mark Twain House in Hartford

  Een tip van Mirjam Beems. Het Mark Twain House and Museum in Hartford, Connecticut, was het huis van Samuel Langhorne Clemens; auteur Mark Twain. Hij leefde er van 1874 tot 1891. Een leuke locatie om alles te leren over de man, het tijdperk waarin hij leefde en natuurlijk zijn prachtige werk. We schreven eerder al over Hannibal, waar Twain opgroeide en waar hij ook zijn personages Tom Sawyer en Huckleberry Fin liet opgroeien. Bezoek de website van het huis in Hartford!

 14. Hyannis Port, Cape Cod

  Kennedy CompoundDe tip komt van Maria Courage, maar wij zijn ook al jaren fan van Hyannis Port! Thuishaven van de Kennedy-familie, die er nog steeds een zomerverblijf heeft. Ethel Kennedy, vrouw van Robert F. Kennedy, woont er het hele jaar. De Kennedy Compound is helaas niet te bezoeken, maar wie het strand oploopt, kan het prima bewonderen. Verder heeft Hyannis Port diverse stukken strand waar het nooit heel druk is. Ook het gezellige Main Street, waaraan de meeste hotels, motels en restaurants liggen, mag je zeker niet overslaan. De Cape Cod Inn is een uitstekende en betaalbare plek om te overnachten. Hyannis Port is een heerlijke plek voor een paar rustige dagen tijdens een intensieve road trip. Prettig voordeel: Boston ligt slechts op anderhalf uur rijden.

 15. Zeilen bij Martha’s Vineyard

  Het eiland Martha’s Vineyard, ten zuiden van Cape Cod, is per veerboten bereikbaar vanaf Nantucket, Hyannis, Woods Hole en New Bedford. Het is een zomerverblijf voor veel toeristen en rijke mensen, vanwege het aangename klimaat en de mooie stranden. Er zijn zes stadjes, maar bijzonder op deze plek is voornamelijk het zeilen. Is dat jouw passie? Ga dan naar Martha’s Vineyard. Een tip van Maria Courage en Rian van der Schoot – Dingemans. Het eiland kwam overigens in de recente geschiedenis meerdere keren internationaal onder de aandacht.

 16. Cooperstown, New York

  Een tip van Gonneke Karel. Cooperstown is een kleine plaats in de staat New York. Bezoek de National Baseball Hall of Fame and Museum en het Farmers’ Museum! Leuke, typisch Amerikaanse bezienswaardigheden. Welcome to Cooperstown.

 17. Nederlandse sporen in de Hudson Valley

  Al in 1664 moesten de Nederlanders in de staat New York het veld ruimen voor de Engelsen. Nieuw-Amsterdam werd New York. Maar de eerste pioniers lieten zich natuurlijk niet overal even makkelijk wegjagen! En wie ernaar zoekt, vindt in de Hudson Valley nog steeds veel elementen uit de Nederlandse tijd terug. Daar zijn hele leuke boeken over verschenen, zoals deze. Maar de regio heeft natuurlijk veel meer te bieden; zie bijvoorbeeld deze website.

 18. Apollo Theater, New York City

  Apollo Theater in HarlemHet Apollo Theater is voor diverse muziekstijlen (en dan met name voor blues, soul en jazz) wat Carnegie Hall voor klassieke muziek is en Yankee Stadium voor honkbal: de plek waar je geweest moet zijn. Het belangrijkste theater ter wereld. We hadden een prachtige avond, midden in de wijk Harlem in New York City. Een wekelijks evenement is legendarisch en het bijwonen waard: de Wednesday Amateur Night. Een talentenjacht voor amateurs, waarbij het uitzinnige publiek bepaalt of iemand de avond van zijn leven heeft – of liever door de grond wil zakken. We schreven er alles over in dit artikel.

 19. Central Park

  Central Park, wellicht het beroemdste park ter wereld. Welke dag je ook gaat, hier is altijd veel te doen – al biedt het park juist ook veel rust, midden op het drukke Manhattan. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het park het meest bezochte park in de Verenigde Staten. Bezoek de officiële website hier.

 20. Metropolitan Museum of Art, New York City

  Het Metropolitan Museum of Art is het grootste en misschien wel belangrijkste kunstmuseum ter wereld. Het museum bevindt zich aan de oostelijke kant van Central Park. Trek gerust een hele dag uit voor dit prachtige museum met meer dan 2 miljoen kunstwerken van over de hele wereld. Alle belangrijke schilders en beeldhouwers zijn hier vertegenwoordigd. Persoonlijk hoogtepunt: de Egyptische Tempel van Dendur.

 21. De Mansion en de Marquee in New York City

  Gave feesten meemaken in chique nachtclubs, dat leek ons wel wat. In New York City bezochten we de Mansion en de Marquee; we schreven er dit artikel over. Ook Sander Schouten bezocht de plekken; deze tip kwam van hem.

 22. Times Square, New York City

  adverteren op Times SquareCrossroads of the World. Times Square behoeft geen introductie – hier moet je gewoon geweest zijn. Hét epicentrum van toerisme in de Verenigde Staten. Times Square staat vooral bekend om de neon billboards, de winkels en de nabijgelegen theaters.

 23. Pittsburgh

  Een tip van Tim Wietsma en Maureen Weijburg – Hanegraaf. De stad staat niet alleen bekend om haar industrie, één van de bijnamen luidt niet voor niets Steel City, maar toch ook echt vanwege de prachtige skyline. Qua grootte is Pittsburgh de tweede stad van de staat Pennsylvania, in politiek opzicht een swing state. Omdat Pittsburgh grotendeels aan het water ligt en veel bruggen heeft, wordt de stad ook wel de City of Bridges genoemd. Bezoek de website.

 24. Amish dorpen

  Een tip van Gonneke Karel. In Pennsylvania komen ieder jaar miljoenen mensen op bezoek die met eigen ogen willen zien hoe de Amish leven. Nabij Bird-in-Hand (ja, zo heet het dorp) is The Amish Experience. Ook zijn er rondleidingen, themaparken, nagebouwde Amish-dorpen, antiekmarkten en souvenirwinkels – het is zelfs mogelijk je verkleed als Amish te laten fotograferen. De commerciële uitbating van het Amish-leven lijkt hierdoor een feit.

 25. Eastern State Penitentiary, Philadelphia

  Eastern State PenitentiaryIk had er nog nooit van gehoord, maar de folder zag er aanlokkelijk uit. We kochten tickets en kregen daar geen spijt van. De Eastern State Penitentiary was als gevangenis in gebruik van 1829 tot 1971. Bankrover Willie Sutton en maffiabaas Al Capone waren twee van ESP’s bekendste gevangenen. Bij binnenkomst krijg je een audioset; wandel ermee langs de vele interessante plekken. Voor de meeste bewoners was het verblijf een hel; Capone had een fraai ingerichte cel die nog intact is gebleven. Ook leuk: het verhaal over de beroemde ontsnapping van 1945. Bezoek de website.

 26. Independence National Historical Park in Philadelphia

  In het hart van Philadelphia heb je in een L-vorm de meest belangrijke historische bezienswaardigheden van Amerika, zoals Independence Hall (waar op 4 juli 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen) en het Liberty Bell Center (de bel werd op 8 juli 1776 geluid om de burgers samen te roepen voor het voorlezen van die Onafhankelijkheidsverklaring). Bezoek deze twee plekken sowieso; ga voor informatie naar het ernaast gelegen informatiecentrum. Wij troffen een hilarische ranger die ons heeft rondgeleid in Independence Hall; draagt bij aan de warme herinnering die wij koesteren aan ons bezoek. Bekijk de website.

 27. The Newseum

  Er was een bijzondere expositie over de moord op Kennedy, daarom kochten we kaartjes voor The Newseum in de hoofdstad. Maar dit vrij nieuwe museum (1997) had zo ontzettend veel meer om van te genieten en om over te verwonderen!Dit interactieve museum laat je de wereld van het nieuws en de journalistiek ontdekken, met mooie vaste tentoonstellingen en vijftien theaters. Herbeleef 9/11, bekijk beroemd bewijsmateriaal van de FBI, bewonder de frontpages van de afgelopen eeuwen, en ga zo maar door. Je kunt moeiteloos een ochtend of middag in het Newseum doorbrengen. Let op: veel musea in DC zijn gratis, daar hoort het Newseum niet bij. Bezoek de website.

 28. The Mall in DC

  Mall in DCTrek hier gerust een hele dag voor uit. Ons voorstel: begin achter het Capitool, waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zetelen. Daar staat het Hooggerechtshof. Wandel daarna naar het Capitool waar je een rondleiding kunt krijgen. Vervolg je wandeltocht in de richting van Washington Monument, een grote pilaar die je bijna niet kunt missen. Langs The Mall zijn er vele schitterende musea, vrijwel allemaal gratis te bezoeken. Na je bezoek aan Washington Monument wandel je opnieuw rechtdoor in de richting van het Lincoln Memorial. Dan kom je vanzelf langs het World War II Memorial en Reflecting Pool. Ook zie je het Vietnam Memorial en het Korea Memorial. Iets meer afgelegen van The Mall ligt ook nog het Martin Luther King Memorial, het Jefferson Monument en het Theodore Roosevelt Memorial. Kortom, genoeg te bewonderen. Tip voor de warme Washingtonse zomers: neem voldoende water mee! Bezoek de website.

 29. Arlington cemetery

  Vele duizenden soldaten liggen hier begraven. Voor gesneuvelde strijders is het hoogste eer om op Arlington hun laatste rustplaats te vinden. Bezoek eveneens het Graf van de Onbekende Soldaat en maak er de indrukwekkende wisseling van de wacht mee. Arlington Cemetary is eveneens de laatste rustplaats van de broers John, Robert en Edward Kennedy. Bezoek de website.

 30. Rehoboth Beach in Delaware

  Een tip van Mark van den Bergh. De naam  verraadt dat het hier alleen om een stuk strand gaat in de staat Delaware, maar niets is minder waar. Rehoboth Beach is een plaats en in de zomer een populaire vakantiebestemming. Makkelijk aan te rijden vanuit grote steden als Philadelphia, Washington DC, Baltimore en ook New York City is niet vreselijk ver weg. Voor het hoogseizoen kan het reserveren van een hotel absoluut geen kwaad. Bezoek de website.

 31. Monticello, huis van Jefferson

  MonticelloMonticello is een monument nabij Charlottesville, Virginia. Monticello was het landgoed van Thomas Jefferson, de schrijver van de Amerikaanse Grondwet en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, en tevens de derde president van Amerika. Monticello is gebouwd in 1772 naar Jeffersons eigen ontwerp in wat men Jeffersoniaanse architectuur noemt. Een bezoekje waard; neem hier een virtueel kijkje.

 32. Blue Ridge Mountains

  Een tip van Gonneke Karel. John Denver bezong dit gebied al in het fraaie nummer Take me home, country roads. De Blue Ridge Mountains vormen een onderdeel van de Appalachen en het hoogste punt ligt op iets meer dan twee kilometer. Het is een vrij uitgestrekt gebied van de oostelijke grens van de staat Georgia tot de staat Pennsylvania. Prachtig om doorheen te reizen en een deel van je vakantie door te brengen. Bezoek de website.

 33. Atlanta, Georgia

  Gonneke Karel en Evelien voor de Wind noemden Atlanta als tip. Een mooie stad in het diepe zuiden, in de staat Georgia. Je vindt er onder meer de World of Coca Cola. Ook een rondleiding bij CNN behoort tot de mogelijkheden. Atlanta is de thuisstad van burgerrechtenactivist Martin Luther King. Je vindt er het King Center, waar hij en zijn vrouw liggen begraven in een grote tombe. Op loopafstand ligt ook het geboortehuis van MLK. Voor wie is geïnteresseerd in politieke geschiedenis: het presidentiële museum van Jimmy Carter, president van 1977 tot 1981, staat in Atlanta. Atlanta organiseerde de Olympische Zomerspelen van 1996.

 34. Myrtle Beach

  Myrtle Beach is misschien niet de meest in het oog springende locatie aan de oostkust, het is wel een plaats om even heerlijk een paar dagen te ontspannen en bijvoorbeeld bij te komen als je bezig bent met een intensieve road trip. Het barst er van de strandhotels en het uitzicht over de oceaan is fenomenaal. Zelfs als je geen liefhebber bent om de hele dag op het strand te liggen, dan valt een lange strandwandeling wel van harte aan te bevelen. Bij The Market Common kun je prima winkelen en eten. Voor de boekenliefhebber is er een prachtige Barnes & Noble-vestiging. Visit Myrtle Beach!

 35. Charleston, South Carolina

  Charleston, South CarolinaEen tip van Evelien voor de Wind, Eveline de Bruijn-Mevis en Ilse de Werk. De oudste en op één na grootste stad van de staat South Carolina. Charleston bestaat al sinds 1670 en staat bekend om haar historie en rijke architectuur. Geen typisch Amerikaanse stad met hoogbouw. Sterker nog: die is er helemaal niet. Zeer sfeervol centrum, het ligt aan de kust en op rijafstand van een ander pareltje van het zuiden, Savannah in Georgia. Bezoek de website.

 36. Savannah, Georgia

  Een tip van Antonius Dingemans – Walker Jr, Ilse de Werk, Eveline de Bruijn-Mevis en Elke van der Weerd. Wat een ongelofelijk mooie stad is dit! Door de bijzondere architectuur met plantages en landhuizen, de lange geschiedenis en de zuidelijke charmes is Savannah een populaire toeristenstad. Savannah bestaat al sinds 1733 en is daarmee de oudste stad van Georgia. Het historische centrum met 24 stadspleinen werd in 1966 benoemd tot National Historic Landmark en is één van de grootste historische districten in Amerika. Visit Savannah!

 37. St. Augustine, Florida

  St. Augustine, FloridaEen tip van Des Peerado, Ilse de Werk en Gonneke Karel. Saint Augustine is een klein plaatsje aan de noordoostkust van Florida. Het is het oudste stadje van de Verenigde Staten en is mede hierdoor een populaire toeristische bestemming; er zijn prachtige Spaanse koloniale gebouwen. St. Augustine ligt op ongeveer 2 uur rijden ten noordoosten van Orlando. Veel informatie op deze website.

 38. Cape Canaveral

  Een tip van Des Peerado. Cape Canaveral is een kaap in het oosten van de Amerikaanse staat Florida. Hier is de Amerikaanse vliegbasis Cape Canaveral Air Force Station, die sinds 1957 wordt gebruikt voor het lanceren van raketten. Ook Kennedy Space Center ligt nabij de kaap. Dit centrum kun je bezoeken, voor onder meer leuke tours! Klik hier voor de website.

 39. Miami Beach

  Een tip van Kenny Louwen en Evelien voor de Wind Stad van Miami Vice, de Golden Girls en Ocean Drive. Miami Beach is een stad van ‘zien en worden gezien’. Miami breidt maar uit, vooral met hoogbouw waardoor de skyline van Miami Beach er met het jaar interessanter op wordt. Ocean Drive is in de avonduren erg gezellig, maar neem ook eens een kijkje in het Art Deco District en Coconut Grove. Het stadion van het jaarlijkse tennistoernooi in Key Biscayne is ook een bezoek waard! Arkefly vliegt vanuit Nederland naar Miami. Een bezoekje waard: het huis waar ontwerper Gianni Versace werd vermoord (lees ons artikel).

 40. Key West

  Key WestWie de route zuidwaarts vanuit Miami over de Florida Keys volgt, komt uiteindelijk in Key West uit, het laatste eiland dat met de auto bereikbaar is. Hier ligt de gelijknamige stad die vooral bekendheid geniet als toeristische trekpleister. Wie zoekt naar een heerlijke sfeer, mooie stranden en entertainment, kan hier zijn hart ophalen. Een tip van Kenny Louwen en Evelien voor de Wind. Veel toeristische informatie op deze website.

Speak Your Mind

*