Stedentrip New York City: alle highlights

Een lastige puzzel voor velen: wat te doen in de beperkte tijd die je hebt in New York City? Wie niet het geluk heeft een maand lang in deze wereldstad te mogen verblijven, doet er goed aan vooraf goed te bekijken wat er allemaal te doen is. Een stedentrip New York betekent keuzes maken! Een goede tip: plan niet je hele verblijf helemaal vol. Houd ook wat tijd over om de stad lekker over je heen te laten komen. Geniet van de sfeer, de mensen, de gebouwen – het leven in de hoofdstad van de wereld. Wat tips op een rijtje! Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren, dus blijf vooral doorlezen; wie weet zie je op bijvoorbeeld dag zes iets wat prima past in jouw programma voor drie dagen!

I know what I’m needing
And I don’t want to waste more time
I’m in a New York state of mind
>  Billy Joel – New York State Of Mind

Stedentrip New York (aankomst en twee hele dagen)

Laten we om te beginnen uitgaan van het kortst mogelijke verblijf, in mijn ogen. De dag van aankomst en erna twee volle dagen.

Aankomst
Broadway nabij Times Square, begin Stedentrip New YorkGooi je koffers op bed en spoed je naar een metrostation. Start met hartje Manhattan: Times Square. Wie daar vroeg in de middag is, raad ik het volgende aan: een heerlijke wandeling van dit kruispunt naar het zuidelijkste puntje, bij Battery Park. Lekker Broadway aflopen, af en toe een zijstraat nemen. Via de Flatiron Building en Union Square afzakken naar Lower Manhattan en dan via de nieuwe Freedom Tower naar het mooie uitzicht op Miss Liberty, het Vrijheidsbeeld. Neem de tijd; als je aankomt kun je met wat geluk en een goede planning de zon mooi onder zien gaan terwijl je geniet van het uitzicht. Doe goede wandelschoenen aan! De wandeling is ongeveer zeven kilometer lang. Ja: hierna heb je wel een goede maaltijd verdiend! Ik ben twee keer in NYC geweest en ben mijn verblijf twee keer op deze manier begonnen: je kunt veel zien onderweg en bent na een paar uur al helemaal gewend aan de heerlijke drukte en de vibe. Wedden dat je het na deze uitputtingsslag (vlucht+wandeling) niet te laat maakt?

Eerste hele dag
National September 11 Memorial & MuseumGa zo vroeg mogelijk je bed uit! Begin de dag in het Financial District. Het National September 11 Memorial & Museum is indrukwekkend. Bekijk ook Wall Street en loop even binnen bij de Trinity Church en Federal Hall. Loop de straat uit richting de East River en wandel richting de Brooklyn Bridge. Vergeet niet om even rond te kijken bij het historische South Street Seaport. Vooral Pier 17 is leuk, met winkeltjes en horeca. Weer helemaal uitgerust van het begin van je dag? Tijd om een wandeling te maken over de Brooklyn Bridge. Ik adviseer om eerst de metro te nemen naar de overkant van de East River, naar stadsdeel Brooklyn. Stap uit bij station High Street. Je kunt vanuit daar snel de brug op. Een wandeling naar die beroemde wolkenkrabbers toe, vind ik qua uitzicht leuker dan er vandaan lopen. Dus: eerst even met de metro naar Brooklyn! Wie nog genoeg energie heeft, kan weer terug op Manhattan een rondje lopen door Chinatown. Little Italy kun je overslaan; daar is weinig meer van over. Tijd voor een lekker drankje, zo in de namiddag! Mijn favoriete wijk is Greenwich Village (ga even lekker zitten in Washington Square Park!), maar buurten als Chelsea en Soho zijn ook leuk. Ik noem expres deze wijken op Manhattan, want vanuit hier kun je nog een klein stukje lopen over de prachtige High Line! Nog niet zo oud, dit bijzondere stadspark langs een verhoogde spoorweglijn die niet meer in gebruik is. Als je helemaal klaar bent met lopen, zoek je een leuk restaurant uit, bijvoorbeeld in het Meatpacking District. De avond is voor het hotelbed, het theater, een sportwedstrijd, een club, een kroeg of een filmpje in de bioscoop. Keuze genoeg!

Tweede hele dag
Central ParkJe laatste dag begin je met een leuke excursie of een goed museum. Of, doe eens gek, doe er twee achter elkaar. Er is ontzettend veel te beleven; een moeilijke keuze. Een tour bij de Verenigde Naties, in het stadion van het Madison Square Garden, een rondleiding bij CNN of NBC… Of natuurlijk kunst in het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim Museum of het Museum of Modern Art. De Central Park Zoo is leuk, al vind ik dat je voor een goede dierentuin ook in Arnhem of Emmen terecht kunt. Een veel beter alternatief is dan het American Museum of Natural History. Veel betere musea ga je niet tegenkomen in de wereld. Hoe geweldig ook, en vooral in het Metropolitan kun je dagen wandelen, op een gegeven moment moet je weer door. Het is immers je laatste dag! Maak een mooie wandeling door Central Park en neem ook de tijd om even ergens te gaan zitten; lekker om je heen kijken. Bezoek natuurlijk even Strawberry Fields, met het monument voor John Lennon, die er vlakbij in 1980 werd vermoord. En na het genieten van dit groene paradijs te midden van al die wolkenkrabbers, loop je via het Plaza Hotel en de Trump Tower naar 5th Avenue. Ik zou zelf iets anders gaan doen, maar ik kan me voorstellen dat veel lezers wel even willen winkelen: dat kan hier. Kleding, elektronica, et cetera – en natuurlijk een NYC-aandenken voor thuis. Voor een boekhandel, de enige winkel die mij echt kan bekoren in een wereldstad, zak je nog even af naar Union Square. Hier is de vestiging van Barnes and Noble. Voor de zon ondergaat, of voor sommigen juist erna, ga je nog even de hoogte in. Het observatieplatform van het Empire State Building is geweldig, maar ik raad de Top of the Rock aan, een toren van het Rockefeller Center. Op 260 meter hoogte heb je vanaf deze plek een beter uitzicht op Central Park, en natuurlijk kun je Manhattan fotograferen mét het Empire State Building erop. Ook belangrijk: de wachtrij is hier aanmerkelijk minder lang. ’s Avonds doe je weer wat bij je past; persoonlijk vind ik wel dat je het nachtleven niet mag missen. Kijk goed om je heen; mijn camera maakt altijd overuren op dit soort momenten.

Een derde dag

Tijdens de cruise van Circle LineOp een derde dag is een boottocht een aanrader! Ik kan er twee aanbevelen: de Statue Cruise, die je vanuit Battery Park neemt en waarmee je het Vrijheidsbeeld en Ellis Island kunt bezoeken. Wie op voorhand boekt, wint veel tijd! En ook erg gaaf: een cruise met Cirle Line, vanaf Pier 83 aan de Hudson River, ter hoogte van 42nd Street. Kies daar voor een tocht om heel Manhattan of voor de cruise die halverwege omdraait; die laatste is leuk omdat deze vaart als langzaam de zon ondergaat. Wat je nog meer op een derde dag kunt doen? Kijk nog even naar de vele musea en excursies die ik net noemde; kies voor vandaag iets dat je nog niet hebt gedaan. Aanvullingen zijn de Frick Collection en het Whitney Museum: allebei ook erg aardig! Terug in het absolute centrum, bij Times Square? Wandel op je gemak even naar drie prachtige, wereldberoemde gebouwen: de Chrysler Building, de New York Public Library en het Grand Central Station. Uitrusten kan in het sfeervolle Bryant Park, achter de bibliotheek. Optie voor de avond: een show op Broadway! Boek kaartjes bij de theaters op en rond 42nd Street, maar kijk ook even bij TKTS Booth – hier hebben ze vaak leuke aanbiedingen.

Een vierde dag

Apollo TheaterNeem eens een kijkje in andere delen van de stad! Een gratis ferry vaart iedere dag naar Staten Island; zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar de tip lees je in iedere stadsgids, met name natuurlijk omdat er geen kosten aan verbonden zijn. Een wandeling in Brooklyn of Queens is natuurlijk ook erg leuk. Tips voor Brooklyn: de wijken DUMBO (Down Unther the Manhattan Bridge Overpass), Brooklyn Heights en Park Slope. Mijn aanrader: neem een metro en ga eens noordwaarts, naar de wijk Harlem. Het bezoeken waard! Zeker als je een woensdag hebt tijdens jouw verblijf: mis dan niet the Amateur Night in het beroemde Apollo Theater. Een geweldige belevenis. Als je vier dagen hebt in de stad, heb je op de eerste twee dagen (zie hierboven) natuurlijk niet de benen onder je lijf gerend. Je hebt dan op deze vierde dag de tijd om rustig een geweldige plek te bezoeken. Zelf heb ik ooit erg genoten van een tour bij Madison Square Garden; de dag erop bezocht ik hier een basketbalwedstrijd. Maar je kunt ook naar bijvoorbeeld het Yankee Stadium, waar ook tours worden gegeven. In New York verveel je je nooit.

Een vijfde dag

Met Amtrak naar Washington, DCWil je écht even iets heel anders zien? Vanuit New York City ben je heel snel in de steden Philadelphia en Washington, DC. Voor een dagtrip vind ik Boston te ver weg, maar die andere twee zijn prima te doen. Zelf ben ik ooit per bus naar de hoofdstad geweest: vertrek voor dag en dauw, weer terug vlak voor middernacht. Je kunt uiteraard ook de trein nemen. In Philadelphia bezoek je highlights die te maken hebben met de geboorte van het land, in 1776. In Washington, DC bezoek je de Mall, met het Capitool, het Washington Monument, het Lincoln Memorial, het Witte Huis en al die andere prachtige monumenten. Gek, om tijdens een kort verblijf een dag weg te gaan uit NYC, maar ik deed het in 2005 en heb heel leuke herinneringen aan die ene dag in Washington, DC!

Een zesde dag of meer?

Er zijn nog veel meer mooie wijken, prachtige bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten. Ik vind echt dat je hier best twee maanden kunt zijn, zonder je een dag te vervelen. Ben je wat langer in New York? Doe dan die eerste twee/drie dagen niet te gek, neem je tijd voor bijzondere plekken als het Central Park of het Metropolitan Museum of Art. En geniet! Want ik weet zeker: je hebt al heimwee voor je weer voet zet op Nederlandse bodem. Heb jij nog tips die op deze pagina ontbreken? Ik hoor het graag!

Comments

  1. Tonny Pruijmboom zegt

    Het klinkt wat vreemd, maar de begraafplaats op Queens. Daar liggen vele bekende maffiabazen uit NYC begraven. Uiteraard zijn er mensen die zeggen dat je deze verering niet moet geven. Ondertussen zijn er tientallen films, boeken, docu’s van gemaakt voor een miljoenenpubliek. Dus het fascineert wel.

Speak Your Mind

*